Knikarmscherm

Bij het inmeten van een knikarmscherm is nauwkeurigheid cruciaal om te zorgen dat het scherm goed past en optimaal functioneert. Neem je tijd om zorgvuldig te meten en zo een precies beeld te krijgen van de ideale afmetingen. Hieronder lees je hoe je dat het beste aanpakt.

Allereerst wil je de breedte van het knikarmscherm bepalen. Meet hiervoor de totale breedte van het raam of de deur waar je het scherm wilt plaatsen, en voeg hier aan beide zijden extra centimeters aan toe om het gebied eromheen ook te beschermen tegen de zon. Het is aan te raden om aan elke kant 15 tot 20 centimeter extra te nemen voor een effectieve dekking. Zorg dat je meet van buitenrand tot buitenrand van het kozijn, zodat je een volledige dekking krijgt.

Daarna bepaal je de uitval van het knikarmscherm. De uitval verwijst naar hoe ver het scherm naar voren uitsteekt vanaf de gevel wanneer het volledig is uitgerold. De gebruikelijke afstanden variëren van 2 tot 4 meter, afhankelijk van je specifieke wensen en de beschikbare ruimte. Overweeg factoren zoals schaduwbehoefte en vrije ruimte in je tuin of op je terras bij het bepalen van de ideale uitval. Zorg dat je voldoende ruimte hebt zodat het scherm vrij kan uitklappen zonder belemmeringen.

Vervolgens moet je de montagehoogte bepalen. Dit is de hoogte waarop je het scherm aan de gevel bevestigt. Een knikarmscherm moet hoog genoeg worden geplaatst om eronder te kunnen lopen, maar ook laag genoeg om goede schaduw te bieden. Meestal ligt de ideale hoogte tussen de 2,5 en 3 meter boven de grond. Meet de hoogte vanaf de grond tot het punt waar je het scherm wilt monteren, rekening houdend met de hellingshoek van het scherm en de ruimte die je nodig hebt om deuren of ramen te openen.

Houd tijdens het inmeten rekening met eventuele obstakels of beperkingen in de omgeving, zoals dakgoten, lampen of boomtakken. Zorg ervoor dat het scherm vrij kan bewegen zonder obstakels te raken. Daarnaast moet je letten op de structuur van de gevel, zodat het knikarmscherm stevig kan worden bevestigd.

Controleer je metingen nauwkeurig en overweeg om een paar keer na te meten. Op deze manier weet je zeker dat je knikarmscherm perfect zal passen en een comfortabele schaduwplek creëert, precies waar jij die wilt hebben.