Markiezen

Bij het inmeten van markiezen moet je nauwkeurig te werk gaan om ervoor te zorgen dat de markiezen perfect aansluiten bij de ramen en gevels van je woning. Neem je tijd, want een nauwkeurige meting is essentieel voor een mooie en functionele afwerking. Hier is hoe je dat aanpakt.

Begin met het bepalen van de breedte van de markies. Meet de totale breedte van het raam of de deur waar je de markies wilt plaatsen. Zorg ervoor dat je vanaf de buitenste randen van het kozijn meet. Voor een optimale dekking is het aan te raden om aan weerszijden van het kozijn een extra marge van 10 tot 15 centimeter toe te voegen aan de totale breedte. Dit zorgt ervoor dat de markies voldoende oversteekt om het kozijn en de muur eromheen goed te beschermen tegen regen en zonlicht.

Daarna meet je de hoogte van de markies. Voor het bepalen van de juiste hoogte is het handig om de gewenste uitval van de markies in gedachten te houden. Dit is de afstand die de markies vanaf de muur naar voren zal steken. Meestal is een uitval van 80 tot 100 centimeter ideaal, afhankelijk van de hoogte van het raam en de mate van bescherming die je wilt. Meet vervolgens vanaf de bovenkant van het kozijn omlaag en bepaal zo de gewenste hoogte van de markies.

Als laatste kijk je naar de diepte van de markies, wat vaak ook de uitval wordt genoemd. Dit bepaalt hoe ver de markies naar voren uitsteekt vanaf de gevel. Denk aan factoren zoals de hoogte van het raam, mogelijke obstakels zoals planten of lantaarnpalen, en de gewenste mate van bescherming tegen de zon. Meet deze afstand zorgvuldig, en zorg ervoor dat er voldoende vrije ruimte is.

Als je deze afmetingen nauwkeurig hebt genomen, heb je alles wat je nodig hebt om je markiezen op maat te laten maken. Controleer je metingen nog eens voordat je de bestelling plaatst, zodat je zeker weet dat de markiezen perfect passen en goed functioneren.