Zonwering zelf monteren

Geld besparen en zonwering zelf monteren? Slimme keuze! Het monteren is de laatste stap die je neemt bij het monteren van zonwering. Dit moet erg nauwkeurig uitgevoerd worden omdat het precies moet passen. Lees hier onze monteerinstructies per type zonwering!

Zonneschermen

Teken de plek op de muur af waar de steunen van het zonnescherm bevestigd moeten worden. Gebruik een waterpas om zeker te weten dat het zonnescherm recht hangt. Boor gaten in de muur (nooit in de voegen) met een steenboor of een betonboor van 12 mm. Plaats de beugels met de bijgeleverde bevestigingsmaterialen aan de muur. Wanneer je de cassette gaat ophangen heb je bewegingsruimte nodig, we raden aan om nog even te wachten met het vastdraaien met de steeksleutel. Om het ophangen gemakkelijker te maken kun je het doek uit de cassette halen. Hang de cassette op aan de steunen en doe dit gelijktijdig aan beide kanten, hier heb je extra handen voor nodig. Het doek kan weer terug in de cassette en plaats de draaistang in de daarvoor bestemde haak. Stel het scherm af en draai de bouten goed vast met een steeksleutel. Dan is het zonnescherm klaar voor gebruik!

Screen

Screen op het kozijn monteren? Teken gaten op het kozijn waar de twee vlakke geleiders moeten komen, gebruik een waterpas. Teken een gat op 15 cm van het uiteinde van de geleider, bij elke overige 40 cm teken je er nog één. Niet ter hoogte van de voeg maar op de stenen. Boor de gaten door de geleiders heen. De gaten worden later afgedekt met kleine afdekdoppen. Schuif de geleiders op de omkasting en teken de gaten af. Teken ook vast af waar het bedieningsmechanisme komt. Boor een gat in de muur – aan de kant waar je de bediening wenst. Voor elektrische bediening is het gat kleiner dan handmatige bediening. Verwijder het beschermingsmateriaal aan de achterkant van de screen en plaats de screen. Trek de band of elektrische kabel naar binnen en hang de screen op. Schroef de geleiders in het kozijn en dek de gaten af met de afdekdopjes, stop de grote afdekdoppen in de onderkant van de geleiders. Controleer nogmaals of de screen waterpas hangt en klaar!

Screen monteren op de muur? Teken gaten op het kozijn waar de twee vlakke geleiders moeten komen, gebruik een waterpas. Teken een gat op 15 cm van het uiteinde van de geleider, bij elke overige 40 cm teken je er nog één. Niet ter hoogte van de voeg maar op de stenen. Boor de gaten door de geleiders heen. De gaten worden later afgedekt met kleine afdekdoppen. Schuif de geleiders op de omkasting en teken de gaten af. Teken ook vast af waar het bedieningsmechanisme komt. Boor voor een gat in de muur – aan de kant waar je de bediening wenst. Voor elektrische bediening is het gat kleiner dan handmatige bediening. Verwijder het beschermingsmateriaal aan de achterkant van de screen en plaats de screen. Trek de band of elektrische kabel naar binnen en hang de screen op de juiste plek. Schroef de geleiders in de pluggen en draai de schroeven aan. Stop de grote afdekdoppen in de onderkant van de geleiders. Controleer nogmaals of de screen waterpas hangt en klaar!

Rolluiken

Teken gaten waar de twee vlakke geleiders geboord moeten worden, gebruik een waterpas. Boor de gaten door de geleiders heen op de stenen, niet in de voegen. Schuif de geleiders over de omkasting en teken de gaten van de geleiders af. Teken ook vast af waar het bedieningsmechanisme komt. Normaalgesproken is dat anderhalve centimeter boven het midden van de geleider. Boor een gat in de muur – aan de kant waar je de bediening wenst. Voor elektrische bediening is het gat kleiner dan handmatig bediende rolluiken. Trek het beschermingsmateriaal aan de achterkant van het rolluik weg en plaats het rolluik. Trek de band of elektrische kabel naar binnen en hang het rolluik op de juiste plek. Controleer nogmaals of de screen waterpas hangt en je bent klaar!

Markiezen

Plaats de buitenste steunen van de markiezen zover mogelijk naar buiten, zo voorkom je dat de markies gaat schuiven. Meet de afstand tussen de latten en verdeel de overige steunen. Plaats het enkele katrolwieltje op de laatste lat van de markies, het wieltje moet in de lijn zijn van de koordgeleiders. Bij linkse bediening draai je enkele centimeters naar rechts in. Bij rechtse bediening draai je enkele centimeters naar links in. Heeft de markies twee koorden? Dan worden er twee katrolwieltjes geplaatst, behalve bij elektrische bediening. Plaats de bovenkap op de zijkappen en schroef dezer stevig vast. Schroef bij de aluminium uitvoering de zijkappen vanaf de buitenkant vast en plaats een enkel katrolwieltje aan de kant van de bediening. Het wieltje moet zover mogelijk naar de buitenkant en naar achter, onder in de bovenkap worden geplaatst. Bevestig het katrolwieltje bij de aluminium uitvoering aan de muur en de bovenkap met de zijschotten op de steunen. Plaats beide kanten de haakse hoekjes op de muur en de markies. Gebruik bij de aluminium uitvoering de gaatjes in de zijkappen. Als volgt kan de markies in de steunen geplaatst worden. Haal het plastic van de poten en laat de markies zakken. Boor aan de onderkant van de markiespoten een gat en zet deze vast in de muur. Heeft de markies handmatige bediening? Plaats dan de koordkikker op de muur aan de bedieningskant.

Uitvalschermen

Zorg ervoor dat de muursteunen waterpas tegen de muur staan en teken het af. Boor gaten in een betonnen of stenen muur met een 8 mm steenboor. Meet de plaats van het gat voor het bedieningsmechanisme uit en boor met een 10 mm boor naar binnen. Boor bij bandbediening het gat van binnen naar buiten en plaats de meegeleverde bandgeleiders in het gat. Plaats de muursteunen met RVS houtdraadbouten 6 x 60, welke voorzien zijn van RVS sluitringen 6 mm. Draai de steunen vast en plaats het scherm in de steunen, zet ze vast met de boutjes en controleer nogmaals of ze waterpas zijn. Bevestig de armen aan de plaatjes in de voorlijst met de inbusbouten, bepaal waar de armen komen en zet ze vast aan de voorlijst. Houd de armen waterpas tegen de gevel zodat de voorlijst aansluit op de kap. Teken de gaten onder de arm af. Boor de gaten met een 8 mm steenboor aan de onderzijde. Monteer met RVS houtdraadbouten 6 x 60 de armen, zorg ervoor dat de ruimte tussen de bovenkap en de voorlijst een paar mm is. Maak de bandjes om de armen los, draai het scherm uit, boor de bovenste gaten van de armen en zet ze vast. Controleer een laatste keer of de armen waterpas staan. Plaats de bediening en sluit deze aan!

Benieuwd naar meer zonwering mogelijkheden? Neem dan een kijkje op de zonweringpagina en ontdek alle opties. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Onze klantenservice helpt je graag.